Обережно! Сальмонельоз!
В Зеленогірський територіальній громаді Подільського району в побуті зареєстрована групова захворюваність на сальмонельоз .
В с. Гвоздовка в одній сім’ї захворіло на сальмонельоз 4 чоловіка. Захворювання протікало з підвищенням температури тіла, блюванням, проносом . Своє захворювання хворі пов’язують з вживанням кров’яної ковбаси та салтисону, яку вони придбали на стихійному базарі в селищі Зеленогірське.
За медичною допомогою звернулись тільки на 3- ій день і були госпіталізовані в інфекційне відділення Любашівської лікарні з діагнозом « гострий гастроентероколіт».
При отриманні екстреного повідомлення Подільський РВП ДУ ” Одеський ОЦКП МОЗ ” провів епідеміологічне розслідування та протиепідемічні заходи по попередженню розповсюдження цього гострого кишкового захворювання. Повторних захворювань не зареєстровано.
Сальмонельоз – це гостре кишкове захворювання, яке викликається сальмонелою. Проявляється захворювання через 6 – 12 годин після вживання продуктів, які містили збудник. Хвороба починається гостро з ознобу, лихоманки до 38 -39 о С, болями в животі, нудотою, блювотою, а потім водянистого, частого, зловонного проносу.
Основним джерелом сальмонельозу є домашні тварини – велика рогата худоба, свині, кури, водоплаваюча птиця, гризуни.
Вказані тварини можуть бути хворими або хронічними носіями інфекції. Частота носійства у домашніх тварин значна , іноді досягає 20-60 % .При захворюванні птиці, сальмонелла проникає прижиттево у відкладені яйця. Яйця входять до складу багатьох продуктів, які часто вживаються без термічної обробки ( кремові вироби, тощо). Тому людина заражається сальмонельозом при вживанні м’ясних продуктів, птиці, яєць, кремових виробів, немитих овочів, фруктів.
Щоб попередити зараження сальмонелою необхідно;
- не допускати вживання м’яса та м’ясопродуктів, які не пройшли ветеринарний контроль;
- м’ясо і м’ясопродукти зберігати в холодильнику окремо від других продуктів;
- ретельно мити дошки після розділення кур, гусей, качок, сирого м’яса. Не потрібно на одній дошці розділяти сиру курку, а потім нарізати ковбасу ;
- гусині та качині яйця, які часто вражаються сальмонельозом, потрібно використовувати в хлібопекарних виробах ;
- курячі яйця варити не менше 15 хвилин ;
- молоко вживати тільки в кип’яченому вигляді ;
* мити під проточною водою ягоди,овочі ,фрукти
Все це допоможе Вам вберегтися від цього неприємного захворювання.
Подільський РВП
ДУ « Одеський ОЦКПХ МОЗ »