Африканська чума свиней та заходи профілактики

Африканська чума свиней ― це вірусна хвороба. Для людей вона не несе небезпеки, а для свиней є летальною. Ліків та вакцини від захворювання немає, тому важливо не допускати його поширення

Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней

  1. АЧС не становить небезпеки для людей.
  2. На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.
  3. Резервуаром африканської чуми свиней у природі є дикі свині, від яких заражаються свійські.
  4. Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою.
  5. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і насамперед у харчових продуктах, заражених вірусом африканської чуми свиней (наприклад, у копченій шинці – до 5 місяців). Холод тільки консервує збудника.
  6. Виявивши хвору тварину чи труп свині у природному середовищі, необхідно негайно повідомити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щоб унеможливити контакт із виділеннями хворої тварини.
  7. Засобів для лікування та специфічної профілактики захворювання не існує.

Ознаки хвороби

Від зараження до прояву перших клінічних ознак хвороби може пройти від 3 до 15 днів. При гострому перебігу можлива миттєва смерть тварин або протягом 1-5 днів після появи симптомів: підвищена температура тіла (до 420С), прискорене дихання, почервоніння шкіри у різних ділянках тіла, частіше вух, підгруддя, живота та кінцівок. Також можуть спостерігатись пронос із домішками крові, кашель, кров’янисті витоки з носа, судоми і параліч кінцівок.

Заходи щодо запобігання занесення збудника африканської чуми свиней

– дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

– забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;

– забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;

– не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;

– забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;

– не викидати трупи тварин, відходи від їх утримання і переробки на смітники, лісопосадки, узбіччя доріг;

– не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі свині.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області вчергове наголошує, що тільки суворе дотримання цих вимог дасть можливість уникнути спалаху захворювання та величезних економічних втрат!