Японські колеги діляться досвідом реформуванням системи поводження з побутовими відходами, вдосконаленням інституційної структури сфери управління відходами

Вчора, 14 лютого, працівники відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища долучилися до всеукраїнського онлайн-семінару, організованого міністерством розвитку громад та територій України спільно з японським агентством міжнародного співробітництва JICA. Темою стало реформування системи поводження з побутовими відходами, вдосконалення інституційної структури сфери управління відходами. Японські колеги поділилися знаннями та досвідом у цьому актуальному для України напрямку. Безперечно, що все почуте буде взято на озброєння фахівцями відділу.

Наталія Тірон, начальниця земельного відділу, ділячись враженнями про семінар, розповіла, що “JICA” – ключовий стратегічний партнер України у впровадженні масштабних інфраструктурних ініціатив. Це японське агентство міжнародного співробітництва є урядовим агентством, яке координує офіційну допомогу розвитку, сприяє економічному та соціальному зростанню в країнах, що розвиваються, та їх міжнародному співробітництву. Що ж стосується ситуації з побутовими відходами, то вона в Україні залишається проблематичною.

“Ознайомлення з успішними практиками наших колег з Японії є дуже важливим для наших фахівців – задля вивчення кращих світових стандартів і врахування їх в українських реаліях, в тому числі у рамках післявоєнного відновлення країни” – підкреслила Наталя Павлівна.

Фахівці земельного відділу з цікавістю сприйняли представлену на семінарі інформацію та взяли до уваги практичні моментию

«Це Проект, який розвиває компетенцію, можливості органів влади на центральному, регіональному та місцевому рівнях з тим, щоб успішно реалізовувати управління побутовими відходами», – пояснив один із спікерів онлайн-семінару, представник японської сторони.

«Для того, щоб місто стало таким, яке стабільно та самостійно розвивається, у ньому має бути налагоджена система управління відходами», — зазначив він.

Безумовно, проблема довкілля — це тема, якою опікується обмежене коло людей, але треба змінювати ставлення людей до оточуючого середовища та доводити до кожного важливість бережливого і свідомого ставлення до довкілля. Саме в цьому напрямку і рухаємося завдяки участі в таких семінарах.