Важкий шлях повернення дитини

Відібрання дитини у матері – процедура не сама приємна, адже це, здебільшого, сльози матері, плач дитини, важка психологічна атмосфера, що супроводжує цю процедуру. Водночас, законодавство надає можливість горе-батькам одуматися, зробити належні висновки та протягом року, з часу відібрання дитини за рішенням суду, звернутися до суду з позовною заявою про повернення дитини. Але, на практиці, на шлях виправлення стають лише одиниці. Тож, удвічі приємним стає наполегливе бажання матері повернути дитину не дивлячись на всі життєві перешкоди. Рівень же наполегливості визначається за виконанням батьками вимог, що передбачені законодавством, а саме: лікування від алкогольної залежності, облаштування для дитини належних житлово-побутових умов проживання, наявність можливостей для належного матеріального утримання дитини, прагнення виховувати дитину, піклуватися про її виховання та навчання.

Саме тому, з метою з’ясування готовності матері повернути дитину, яка перебуває на обліку служби у справах дітей Ананьївської міської ради у зв’язку з її відібранням без позбавлення матері батьківських прав, спільною комісією у складі представників служби у справах дітей Ананьївської міської ради, КУ «Центр надання соціальних послуг Ананьївської міської ради» та старости Байтальського старостинського округу 14 лютого було проведено обстеження житлово-побутових умов проживання громадянки К. та її готовності повернути дитину. Результатами перевірки члени комісії залишились задоволеними, адже мати доклала максимум зусиль, щоб протягом року, з часу подання позовної заяви до суду про повернення дитини, довести свою готовність бути матір’ю.

Наостанок комісією було перевірено житлово-побутові умови проживання громадянки Ш., яка виховує малолітню дитину і до побутових умов проживання якої у комісії виникло багато питань. Тож, головне завдання соціальних служб – допомогти матері подолати побутові проблеми та не допустити ситуації коли останнім заходом на захист прав дитини буде відібрання дитини у матері.

Інформація надана Службою у справах дітей Ананьївської міської ради