Інформує Державна служба України з питань праці

📷Марія (ім’я змінено) рік працювала продавцем-консультантом у одному з магазинів на Житомирщині. Працювала б і далі, адже самій доводиться виховувати двох неповнолітніх дітей. Але роботодавець почав нехтувати виплатами – зарплатню виплачував нижче за мінімальну, а за останні 2 місяці взагалі нічого не виплатив.

📷Жінка подзвонила на Гарячу урядову лінію, де їй порекомендували звернутися до фахівців Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці. Марія розповіла свою історію інспектору праці.

📷Інспектор праці відвідав фізичну особу-підприємця із позаплановим заходом нагляду (контролю) у формі перевірки щодо додержання законодавства про працю. В ході перевірки, згідно наданих документів встановлено, що Марії не виплатили кошти у сумі понад 45 тис. грн. За результатами підприємцю було внесено припис на усунення виявлених порушень.

📷Після проведеної інспектором роботи, роботодавець вимушений був виплатити заборговані кошти перед працівницею.

📷Вкотре нагадуємо, що роботодавці несуть фінансову відповідальність у вигляді штрафу за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць.

Більше інформації з питань організації трудових відносин в умовах воєнного часу, охорони і гігієни праці тощо можна знайти на порталі: https://pratsia.in.ua.