Як ветерану отримати безоплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій

#ПМГдляВетерана2024

Національна служба здоров’я України продовжує серію публікацій для ветеранів про те, як отримати безоплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій.

Ветерани, які отримали ◼️ черепно-мозкові травми, ◼️ акубаротравми, ◼️ мають порушення слуху, зору й інші, можуть розраховувати на безоплатну медичну допомогу в закладах, які уклали договір із НСЗУ. Це консультативні, діагностичні, лікувальні та профілактичні послуги як в амбулаторних умовах, так і стаціонарних за пакетами, зокрема, “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах” та “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій”.

✅ Пацієнту-ветерану/ветеранці з черепно-мозковими чи акубаротравмами гарантовані такі послуги:

🔸 огляд і консультація лікаря-спеціаліста;

🔸 інструментальні обстеження: рентген, комп’ютерна й магнітно-резонансна томографія (зокрема, з внутрішньовенним контрастуванням) та ін.;

🔸 перевірка слуху й зору;

🔸 лабораторні дослідження (аналізи крові та сечі, глюкоза, холестерин тощо);

🔸 призначення лікування;

🔸 знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;

🔸 в умовах стаціонару – забезпечення ліками з Національного переліку основних лікарських засобів, за рахунок централізованих закупівель МОЗ та інших бюджетних програм.

Дані медпослуги повинні надаватися ветеранам безоплатно на таких підставах: ✔️ направлення від сімейного або лікуючого лікаря, ✔️ самозвернення у невідкладному стані, в умовах стаціонару також – ✔️ при переведенні з іншого закладу та ✔️ при доставленні “швидкою”.

🏥 Загалом 1 165 лікарень по всій Україні надають безоплатно послуги за амбулаторним і стаціонарним пакетами, серед них 79 – приватних.

☝️ Звертаємо увагу: направлення виписується на медпослугу, а не на конкретний заклад. Тож пацієнт може самостійно обрати лікарню, в якій обстежуватися чи лікуватися. Головне – щоб вона була законтрактована з НСЗУ.

Зазначимо: Програма медичних гарантій є універсальною і має на меті забезпечити всіх громадян доступними та якісними медичними послугами, незалежно від соціального статусу чи місця проживання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про:

👉 безоплатне лікування інфаркту: https://cutt.ly/Gw0m3d7A

👉 забезпечення ліками: https://cutt.ly/2w0m4dTl

👉 безоплатну консультацію уролога: https://cutt.ly/Iw0m8fyY