Незаконне вирубування дерев обтяжить ваш гаманець

Інформує відділ земельних відносин та охорони навколишнього середовища Ананьївської міської ради

Останнім часом почастішали випадки незаконної порубки лісових насаджень з метою продажу та особистого збагачення. В більшості випадків вирубуються багаторічні насадження дуба, ясена, акації та інші цінні породи дерев. Завданні державі збитки сягають мільйони гривень. Переважно вирубуються лісосмуги, які утримують сніг на полях, що призводить до вивітрення та погіршення якості ґрунту.

Повідомляємо, що у разі виявлення фактів знищення або пошкодження лісових культур, полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень, а також незаконної порубки, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка винні особи притягуються до адміністративної відповідальності.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур та молодняку (ст. 65) тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян — від 510 до 1020 грн, на посадових осіб — від 2550 до 5100 грн.

За знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев за межами населених пунктів та в їх межах, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна вирубка дерев, згідно ст. 153 КУпАП, тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян — від 170 до 510 грн, на посадових осіб або фізичних осіб-підприємців – від 510 до 850 грн.

Передбачена відповідальність і за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу.

Відповідно до ст. 88-1 КУпАП, штрафні санкції складають від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян (510-1700 грн), а ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду – від 100 до 215 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 – 3655 грн).

Щодо кримінальної відповідальності, то згідно зі ст. 246 Кримінального кодексу України, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насаджень, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев може каратися обмеженням волі до 3 років, від 3 до 5 років, у разі тяжких наслідків – від 5 до 7 років.

Водночас хочемо наголосити, що наразі вирубувати дерева дуже небезпечно не лише для гаманця, а й для життя – оскільки в деяких лісах наявні вибухонебезпечні предмети.