Африканська чума свиней: вимоги щодо недопущення занесення збудника хвороби до господарств
Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні залишається напруженою. Від початку поточного року на території України зареєстровано 31 випадок на АЧС. Лише у період з 1 по 10 листопада 2023 року в Україні зареєстровано 8 випадків захворювання на АЧС (Полтавська область – 2, Вінницька – 2, Дніпропетровська – 1, Кіровоградська – 1, Київська – 2).
Враховуючи складність епізоотичної ситуації та ймовірну можливість занесення збудника хвороби на територію Одеської області, керівникам (власникам) свиногосподарств всіх форм власності необхідно терміново вжити додаткових заходів щодо підвищення рівня біобезпеки.
З метою недопущення занесення збудника АЧС до особистих селянських господарств необхідно дотримуватись вимог, а саме:
- приміщення повинно бути закритим, без доступу сторонніх;
- перед входом обладнати дезкилимки, які регулярно зволожувати дезрозчином;
- заходити та доглядати за тваринами треба у змінному одязі та взутті;
- приміщення, де утримуються свині, регулярно треба прибирати, проводити дезінфекцію;
- не згодовувати свиням харчові відходи без попередньої термічної обробки (кип`ятіння понад 30 хв.);
- не використовувати для напування тварин воду з річок, що течуть через лісові масиви, де можуть знаходитись дикі кабани;
- не купувати м’ясні продукти на стихійних ринках;
- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів;
- забій тварин проводити лише після клінічного огляду державним лікарем ветеринарної медицини;
- без нагальної потреби не відвідувати регіони (населені пункти), де підтверджено наявність захворювання;
- у разі виникнення захворювання (загибелі) свиней, негайно інформувати фахівців Держпродспоживслужби за місцем вашого проживання або Головне управління Держпродспоживслужби в області.
З метою недопущення занесення збудника хвороби у господарства, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням та реалізацією живих свиней, необхідно забезпечити:
- повну огорожу господарства;
- неможливість входу сторонніх осіб та заїзду транспорту, не пов’язаного з обслуговуванням господарства;
- розподіл території на зони: виробничу та адміністративно-господарську;
- наявність достатньої кількісті спецодягу, спецвзуття, інвентарю, обладнання, їх маркування для персоналу;
- прання та дезінфекцію спецодягу і спецвзуття;
- вхід у виробничу зону господарства лише через постійно діючий санпропускник;
- в’їзд автотранспорту лише через дезбар’єр;
- наявність дезкилимків (ванночок) перед входом у всі приміщення;
- заборону винесення спецодягу та спецвзуття за межі господарства;
- закріплення за кожним окремим відділом (цехом) окремого обслуговуючого персоналу;
- обов’язкове інформування Держпродспоживслужби про випадок загибелі тварин;
- термічну обробку кормів.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
- раптова загибель тварини за відсутності клінічного прояву;
- підвищення температури тіла тварини до +40,5… +42 °С;
- зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
- кашель, ядуха, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше закреп, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок;
- червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, вух, п’ятачка та кінцівок.
Зараження свиней відбувається:
- шляхом безпосереднього контакту – від свині до свині;
- опосередковано: через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал, при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
З метою недопущення занесення та розповсюдження збудника АЧС власники тварин (свиней) повинні самі турбуватись про своїх тварин та забезпечувати належні умови біобезпеки. Недотримання елементарних вимог біобезпеки суб’єктами господарювання, фермерами, громадянами є основною причиною виникнення АЧС.
Щоб не допустити захворювання, необхідно дотримуватись головних принципів біобезпеки:
- не допускати контакту здорових тварин із хворими;
- термічно обробляти корми;
- використовувати окремий одяг та дезінфіковане взуття для догляду за тваринами;
- утримувати тварин у належних умовах.
Важливо усвідомлювати, що забезпечення належної біобезпеки – це не лише захист власного поголів’я, а й запобігання створення біологічної загрози для інших господарств.