Сьогодні – Всесвітній день психічного здоров’я

World Mental Health Day або День ментального здоров’я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня. Свято покликане звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини, та для підтримки людей з подібними захворюваннями. Основна мета цього святкування – скоротити поширеність захворювань, пов’язаних з психічними розладами: депресивні стани, фобії, розлади особистості, алкогольна та наркотична залежності, шизофренія, недоумкуватість, порушення свідомості тощо.

Окрім того, Всесвітній день ментального здоров’я спрямований на підтримку людей, які не страждають на серйозні відхилення з боку психіки, проте переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

Спочатку у цього дня не було конкретної тематики. Він був спрямований на масове просвітництво людей з актуальних питань, пов’язаних із психологічним станом людини. Перші 3 роки єдиним заходом в цей день була телепередача, що тривала 2 години та транслювалася в усьому світі з телефонними дзвінками в прямому ефірі.

У 1994 році від Генерального секретаря ВООЗ надійшла пропозиція розробляти щорічну тему дня, яка буде детально розбиратися та обговорюватися в цей день. Таким чином за минулі роки було висвітлено безліч тем, що стосуються психічного здоров’я жінок, дітей, боротьби з самогубствами, важких залежностей, жорстокості і насильства тощо. Захід отримав велику підтримку з боку багатьох країн та за кілька років переріс в подію світового масштабу, яким зацікавились більшість держав та громадські організації, що спеціалізуються на аспектах психіатричної допомоги.

В 2013 році у ВООЗ було затверджено Програму, що передбачає багатосторонній план дій, спрямований на зміцнення психічного здоров’я та на боротьбу з поширеними розладами психіки. Програму було розроблено на період з 2013 по 2020 рік. Її метою стало покращення керівництва в галузі, своєчасна медична та соціальна допомога хворим, поширення інформації про психічне здоров’я серед звичайних людей.