Козацький етно-фестиваль відбувся в Ананьєві в перший осінній день

“Козацькі забави” — традиційний конкурс, який цьогоріч перетворився на етнографічний захід. А ще — в одному місці зібралося стільки гарних хлопців.
Усіх присутніх тепло привітав заступник міського голови Валерій Крижан.
Патріотичний настрій події вже на початку задав рок-гурт “Друже музико” — гості з Одеси, які є давніми друзями ананьївців. Не забули вони про нас і 1 жовтня, та знайшли у своєму насиченому гастрольному графіку кілька годин, щоб привітати та подарувати драйвовий настрій — глядачам, вболівальникам і, звісно, гравцям.
Завзяті, спритні, дотепні, витривалі, амбітні — такі вони, козаки шести команд Ананьївської громади, які сьогодні змагалися в різноманітних конкурсах. Шість старостатів громади гідно представили свою малу батьківщину.
Завдання були ніби-то й легкими — збити суперника подушкою з лавки, осідлавши товариша, збити іншу пару суперників, перетягнути канат, нарубати дрова та якнайшвидше розпалити багаття, зварити кашу, віджатися, кинути якнайдалі колоду. Але й програма була настільки насиченою, що розгорнулася запекла боротьба. Подекуди починали палати очі, в затятій боротьбі рвалися сорочки в міцних руках суперників, хлопці падали на землю, аж курява здіймалася, але тут же підскакували та далі рвалися в бій. Кожен відчував відповідальність за команду, за старостат, а тому й з таким азартом відстоювали честь рідного села.
Молоді, гарні парубки, на яких любо було дивитися, невтомно змагалися. Змінювалися локації, але ні на мить не ставало нудно глядачам. Вболівальники віддано слідували за своєю командою, підбадьорювали та заохочували. Атмосфера була наповнена позитивними емоціями, які дозволили відволіктися від тривожних думок.
Гарного настрою додали й виступи солістів та вокально-інструментальних і танцювальних колективів. Ананьївщина багата на таланти, що й було продемонстровано. Кожен номер викликав захоплення, вражав талантом виконавців, а серце сповнювала гордість за земляків.
Найвибагливіші глядачі сьогодні знайшли собі заняття до душі — позували в фотозонах, смакували козацьким кулешем, насолоджувалися запашною юшкою, підспівували та підтанцьовували.
Увесь час, доки тривали змагання, цікаве дійство відбувалося і біля бетонного паркану, який йде через центральну частину парку. Там йшов процес розмальовування блоків огорожі. Практичне втілення цієї ідеї взяли на себе представники громадської організації «Десяте квітня», яка є виконавчим партнером Агентства ООН у справах біженців в Україні. За їх сприянням до Ананьїва приїхали художники, які й очолили роботу. Чимало ананьївських дітей і підлітків доклали свої зусилля та взяли до рук пензлика, щоб однотонний паркан розквіт орнаментами вишиванки.
Як запевнила ініціаторка заходу, начальниця відділу культури та туризму Ольга Сагала, розмальовка одним днем не обмежиться і вся огорожа має вкритися геометрією вишиванки.
Також завдяки ГО “Десяте квітня” всі учасники “Козацьких забав” отримали пам’ятні призи — ліхтарики та кухлі.
А перемога цьогоріч поїхала до села Кохівка — саме жителі Кохівського старостату в запеклій боротьбі вибороли перше місце.