3 Спеціальний центр швидкого реагування ДСНС України с.Жеребкове змінюється та покращується

16 серпня Ананьївський міський голова Юрій Тищенко здійснив робочу поїздку до 3 Спеціального центру швидкого реагування ДСНС України с.Жеребкове. Поїздка носила ознайомчий характер та мала на меті налагодити ділові взаємовідносини. Адже рятувальники є давніми друзями громади, а для багатьох ананьївців Центр став робочим місцем — хоч і пов’язаним з небезпекою, але вкрай важливим та потрібним. А надто зараз, коли наші сапери, рятувальники, кінологи, медики першими опиняються на місцях обстрілів.

Юрія Тищенка гостинно зустрів начальник Центру, полковник служби цивільного захисту Олександр Яровий та одразу запропонував пересісти на квадроцикл — аби оперативно дістатися до тих об’єктів, які хотілося показати.

Ознайомлення розпочали з майбутньої амбулаторії — як анонсував начальник, вже за кілька тижнів вона почне надавати медичні послуги рятувальникам.

Автономний, самодостатній — ось яким намагаються зробити Центр. Саме тому тут нині й ведеться велика кількість будівельних робіт: відновлюють технічні приміщення, склади для зберігання техніки, впорядковують прилеглі території. Водночас дбають і про умови роботи та проживання працівників, а тому розпочато ремонтні роботи столової та харчоблоку, клубу, адміністративних приміщень. Але одним з перших було облаштовано дитяче бомбосховище — так тут називають підземну споруду, яку облаштували для найменшеньких, вихованців службового дитсадка. Безпека дітей передусім.

Водночас Олександр Яровий зберігає принциповість не лише до колективу, а й до підприємців, які створюють інфраструктуру на території Центру — він переконаний, що магазин повинен мати гарний, доглянутий вигляд, а представлений товар — відповідно до вимог. Наразі власники магазинів розпочали ремонт.

Роботи вирують, рятувальники поспішають. Олександр Яровий визначив на все про все рік. Саме за цей час мають завершити та реалізувати всі амбітні плани керівника. А вони й справді такі. Бо, наряду з днем сьогоднішнім Олександр Володимирович сміливо зазирає і в майбутнє. Тож у планах — побудова сучасного навчального комплексу, куди могли б приїздити навчатися з усієї України. Закриваючи власні кадрові потреби тут зможуть готувати і фахівців для інших рятувальних підрозділів. А те, що професія і надалі буде затребувана — це безперечно. Бригади саперів працюють першими на деокупованій території, виїжджають регулярно в підтоплені райони Херсонщини де за допомогою мобільних установок очищують питну воду. Також на рятувальниках Жеребківського центру лежить і важлива гуманітарна місія — вони займаються розподілом продуктових наборів та питної води.

Про все це розповідав міському голові Олександр Яровий, не забуваючи при цьому хвалитися і тим благоустроєм, якого вже вдалося досягти. Зокрема, висаджено чудовий сад з 300 фруктових саджанців. Аби впоратися швидко з такою великою кількістю дерев, в Центрі оголосили своєрідну толоку, запросивши усіх охочих жителів приєднатися до такої вікопомної акції. Олександр Володимирович гордо підкреслив, що прийшло багато людей. Так з’явився сад, в якому, як зазначає начальник центру, всі дерева прийнялися — бо садили з чистою душею, з шляхетними намірами, для прийдешніх поколінь.

Так само для прийдешніх поколінь створили і ставок. Старожили, ймовірно пригадають цю водойму, яка ще у 80-х роках вабила рибалок та відпочивальників. Часи розвалу союзу, суцільне розчарування та занепад позначилися не лише на частині державного значення, а й на таких об’єктах. Отож, полковнику Яровому та його однодумцям довелося не просто відновлювати ставок, а практично викопувати його, попередньо вирубавши дерева, які заступили водойму. Масштабні роботи провели і з насипання дамби.

Нині тут вже цілком пристойна заводь, яка наповнюється прилеглими джерелами, у воді лінькувато плаває та грайливо вистрибує запущена риба, шустро переміщаються зграйки мальків.

На одному березі тут вже облаштували компактний піщаний пляжик, а на іншому — споруджують альтанку. Також на в’їзді обладнано автостоянку. Роботи тривають, тим паче, що Олександр Яровий намірений відновити й інший ставок, який знаходиться вище.

Враховуючи рівень відповідальності, небезпеки, той ризик та стрес, в яких практично щодня працюють рятувальники, облаштування таких об’єктів відпочинку і дозвілля є не забаганкою, а потребою.

Господарський підхід відчувається в усьому, єдиною перешкодою Олександру Яровому є відсутність часу. принаймні, таке складається враження. Усі ж наявні фінансові, технічні та фізичні можливості він скеровує на посилення потужностей Центру. Технічні потужності допомагають посилити друзі-волонтери. Завдяки їм майже щотижня (а то й частіше) в Центрі оновлення автопарку, поява сучасних новинок, які допомагають роботі рятувальників.

Основною ж цінністю Центру є колектив, люди, з яких і складається слава та гордість. Про них тут нагадують величезні портрети, які розміщені на центральній алеї. Обличчя рятувальників дивляться з головних воріт. Робочі моменти розмінувань, пошуку постійно демонструють на сітілайтах. І, напевно, що ті п’ятдесят малюків, які ходять до дитсадка “Зірочка” вже впевнено обрали майбутню професію — бути рятувальником, як тато чи мама. Деякі секрети професії діти починають опановувати змалечку, у “Класі безпеки”. Він, хоча й в ігровій формі, проте вчить важливим речам: не чіпати підозрілі предмети, викликати рятувальників, бути обережними.

Нинішня зустріч Ананьївського міського голови Юрія Тищенка та начальника Центру Олександра Ярового дозволила знайти спільні точки дотику в прагненнях обох керівників. Вони мають спільне прагнення — зробити максимум корисного для місцевих жителів, акумулювати зусилля на покращенні умов проживання та перебування людей. Отож, дійшовши згоди, Юрій Сергійович та Олександр Володимирович домовилися про співпрацю, добросусідські відносини та взаємовиручку.