День пам’яті та примирення

День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир. Саме з таким усвідомленням сьогодні громадськість міста зібралася на площі Перемоги — аби згадати, застерегти та надихнутися.

На початку вікопомних заходів піднесено й урочисто прозвучав Державний Гімн.

Хвилиною мовчання присутні згадали героїв війни минулої і нинішньої. В тиші прозвучали прізвища наших сучасників, які склали своє життя звільняючи українську землю від навали агресора, починаючи з 2014 року.

Про подвиг українців говорила у своїй промові і виконувачка обов”язків міського голови Оксана Глущенко. Вона, звертаючись до громадськості, зокрема сказала таке: “Від імені Ананьївського міського голови Юрія Тищенка та від себе особисто вітаю вас з Днем пам’яті і примирення та 78-ою річницею Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Ця перемога дісталася нечувано дорогою ціною – ціною мільйонів життів наших співвітчизників.

У ці дні ми щиро вшановуємо своїх визволителів, які героїчно відстояли наше невід’ємне право жити вільно на рідній землі.

Ми з вдячністю згадуємо тих, хто віддав власне життя за щасливе майбутнє своїх нащадків.

Подвиг переможців у Другій світовій війні додає нам сил та наснаги у нинішній боротьбі за свободу, незалежність та суверенітет України. Сучасні захисники України стали гідними спадкоємцями слави воїнів-визволителів, для яких найвищим законом буття є захист рідної Батьківщини.

Сердечно бажаю кожному захиснику доброго здоров’я, щасливих і довгих літ життя, добробуту і благополуччя кожній родині, миру та процвітання в рідній незалежній Україні!

Вічна пам’ять загиблим, честь і слава живим героям!

Слава Україні!

Перемогли тоді! Переможемо й зараз!”

Продовженням теми війни стала і пісня “Степом” у виконанні Аліни Скорищенко. Ця вокальна композиція завжди асоціюється з болючими втратами українців, з одвічним очікуванням матерів, які чекають повернення своїх синів… Багато хто з них так і залишився лежати в степах, в безіменних могилах. Імена інших — висічені на меморіальних плитах, а самі вони лежать на площах міст. Саме до такого меморіалу, який є і в Ананьєві, сьогодні присутні поклали квіти — на знак шани та вдячності за порятунок від фашизму.

На завершення заходу прозвучала пісня у виконанні вокального колективу “Степова перлина” центрального Будинку культури.

Боротьба української нації за звільнення триває. Згадуючи минуле, ми робимо висновки, ми цінуємо мир, який змушені добувати кров”ю.